Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PERIODENTAL TEDAVİLER

alternatif resim

Periodantal hastalıklar dişeti ve dişetlerini destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının % 60’ından periodantal hastalıklar sorumludur.

Dişler muntazam temizlenmediğinde, üzerlerinde ve diş aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri üretirler. Bakteri plağı dediğimiz bu oluşum, diş çürüklerini ve diş eti iltihaplanmasını başlatır ( gingivitis ). İltihaplı bir dişeti kırmızı renkte olup,kanama eğilimindedir ve ağızda pis koku oluşturmaktadır. Zamanla bakteri plağının üzerine, tükrük içindeki minarellerin çökelmesi ile diştaşı oluşmaktadır. Bu diştaşları ve iltihap tedavi ile yok edilmezse, dişetlerinin çekilmesine, dolayısıyla destek kemik dokusunun azalmasına ve dişlerin sallanarak (periodontitis) düşmesine sebep olmaktadır.

Sağlıklı dişeti açık pembe renginde, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, parlak ve hafif pütürlü bir görünümü vardır.

Dişeti hastalıklarının erken safhasında tedavisi genellikle, diştaşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesidir. Bu tedaviler çeşitli el aletleri, ultrasonik cihazlar ve lazer yardımı ile yapılmaktadır. İlerlemiş peridontal hastalıklar ise cerrahi müdahaleler ile gerçekleştirilmektedir.

Periodontal hastalıklar sadece yetersiz diş temizliği haricinde;

  • Hamilelik, ergenlik gibi fizyolojik durumlarda
  • Diabet, kanser gibi sistemik hastalıklarda
  • Uzun süreli bazı ilaçların kullanımında

Genetik olarak oluşabilmektedir.