İmplant nedir?
Çene kemiğine cerrahi işlemle yerleştirilen titanyumdan yapılmış vida şeklindeki yapay diş köküdür.
Neden İmplant?
Diş eksikliklerinde genelde sabit köprü protez yada takılıp çıkartılan protezler yapılmaktaydı. İmplant uygulaması sayesinde hem sağlam dişlerin köprü protez yapımı için kesilmesi iptal edilmiş oldu. Hem de hastanın konforu artmış oldu. Tam dişsiz vakalarda protezin oynaması, altına yemek kırıntılarının girmesi, öksürürken ve hapşırırken protezin oynaması en sık şikayetlerdendir. Sadece iki implant uygulayarak bile protezin stabilitesini sağlayarak yüzde yüz memnuniyet elde edilmektedir.
Sonuç olarak; günümüzün ilerleyen teknolojisi sayesinde implant uygulama başarısı çok artmıştır. Mini implantlarla yetersiz kemik seviyelerine bile implant uygulanabilmekte hatta 3-6 bekleme süresine bile gerek kalmadan implant uygulamasının hemen ardından ölçü alıp (immediyat yükleme dediğimiz) kron köprü protez yapımına başlamaktayız.
İmplant nasıl yerleştirilir?
İmplant eğitim, tecrübe ve uzmanlık alanına göre genel diş hekimi veya çene cerrahı tarafından steril şartlarda yapılan cerrahi operasyonla yerleştirilir. (İmplant yerleştirmek için toplam 3 günlük tedavi süresi yeterlidir.) Daha sonra implantın kemikle tamamen kaynaşması için 3-6 ay bekleme sürecine girilir. Bu bekleme sürecinin tamamlanmasından sonra implantın üstüne diş yapımında toplam 5-7 gündür.
Kimlere implant uygunabilir?
İmplant cerrahi bir işlem gerektirdiğinden genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı dişeti ve yeterli kemik yapısına sahip kişilere uygulanmaktadır. Yeterli kemik desteği yoksa ,iyi bir implant alanı oluşturmak için ek prosedürler (yapay veya doğal kemik grefti uygulaması gibi) mevcuttur. Diyabet gibi sistemik hastalıklarda, bruksizm gibi kronik problemleri olanlarda, sigara ve alkol kullanımında implant başarısı azalmaktadır.
İmplant Tedavisi Sonrası Bakım
Kötü bir ağız hijyeni doğal dişlerin ömrünü bile etkilediği için implant tedavisinden sonra ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. Doktorunuzun önerdiği diş arası fırçaları ile implantların çevresinde itinalı temizlik şarttır. Özellikle implant uygulama sonrası ilk 2 yıl çok önemlidir. Diş etindeki iltihap ilerleyerek kemiğe yansıyacak ve periimplantitise sebep olacaktır. Her yıl mutlaka diş hekiminize kontrole gitmelisiniz. Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.
Sonuç olarak; günümüzün ilerleyen teknolojisi sayesinde implant uygulama başarısı çok artmıştır. Mini implantlarla yetersiz kemik seviyelerine bile implant uygulanabilmekte hatta 3-6 bekleme süresine bile gerek kalmadan implant uygulamasının hemen ardından ölçü alıp, (immediyat yükleme dediğimiz) kron köprü protez yapımına başlamaktayız.